Blauwalg op Koeweide, Grijzeveen en Aanschotergat

terug naar overzicht

Maandag, 29 juni 2015

Op de Koeweide, het Grijzeveen te Voorthuizen en op het Aanschotergat is blauwalg geconstateerd. Dinsdag 23 juni zijn er op het Grijzeveen 38 dode vissen gevonden. Het gaat om drie karpers, een snoek en de rest brasem. De ruiming is gedaan door het Waterschap in samenwerking met Gert van de Kraats, visstand beheerder van HSV Barneveld.


Om te kunnen achterhalen wat er aan de hand is, zijn er monsters genomen van het Grijze Veen. De oorzaak is zeer waarschijnlijk  blauwalg. Wanneer er blauwalg op het water is, en er is veel regen valt dan zakt de blauwalg naar de bodem en sterf hier af. Bij dit proces onttrekt de blauwalg zuurstof aan het water waardoor de vissen een tekort aan zuurstof krijgen en het mogelijk niet overleven.



Op het Aanschotergat brengen twee beluchters om de beurt zuurstof in het water, waardoor er hier deze keer geen vissterfte is geweest. Wanneer er door regen of onweer een tekort aan zuurstof dreigt, worden alle twee de beluchters tegelijk aangezet, om zoveel mogelijk zuurstof in het water te brengen. Dit laatste doen we alleen in noodgevallen, omdat één beluchter al genoeg zuurstof in het water brengt en algen ook zeer goed gedijen bij veel zuurstof.



Zodra er in een water blauwalg is geconstateerd wordt dit middels witte borden kenbaar gemaakt. Het is niet verboden om te vissen op plaatsen waar blauwalg is geconstateerd. Denk goed om je hygiëne en was je handen goed als je met het water in contact bent geweest. Laat ook geen honden uit deze wateren drinken.

Mocht je naar zuurstof happende vissen of dode vissen zien, neem dan zsm contact op met Gert dvd Kraats Visstand beheerder HSV Barneveld. 0342 - 47 30 06 of 06 - 506 239 68 of Gerrit Knotters Voorzitter HSV Barneveld 0342 - 42 35 11 of 06 55 55 09 62

Klik hier voor meer info over blauwalg. Klik hier voor het artikel dat de Barneveldse Krant erover schreef.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons Cookie beleid

Accepteer cookies